Jag snubblade över..

...En mycket intressant artikel innan

.


"Ingen rätts-säkerhet för hundar"

Samhällsdebattören och hästpsykologen Christian Gergils menar att kamphundsskräcken har gått till överdrift.
- Det är rasism mot hundarna. De döms efter ras - hur de ser ut - och inte för hur de beter sig, säger han till nyhetskanalen.se.

Publicerad 24 jul 2008 12:06


Framavlade för att slåss

Hundarna som i folkmun brukar kallas kamphundar är större terriers som pitbull och amstaff. Hundraserna är visserligen framavlade i syfte att slåss mot andra hundar, något som är förbjudet och ses som djurplågeri i Sverige.
- Den här typen av hundar är envisare och lättare att hetsa än andra hundar, men det betyder inte att de automatiskt är aggressiva. Välskötta terriers är otroligt gulliga sällskapshundar med enorm energi, säger Gergils.


Rasism mot kamphundar

Kamphundsskräcken som brett ut sig de senaste åren kallar han rasism.
- Det ÄR rasism. De döms efter ras - hur de ser ut - och inte för hur de beter sig.
Den nya lagen om tillsyn över hundar och katter som ger polisen rätt att omhänderta, utreda och eventuellt avliva ett djur som bedöms som alltför farligt brister i rättssäkerhet. - Att avliva bara sådär! Det finns ingen rättssäkerhet för hundar. För en djurvän är det obegripligt. Man borde kunna ge den lugnande medel i stället och försöka återanpassa den.

Kan en aggressiv hund vänjas av med sitt beteende?
- Ja, absolut!

Kan alla hundar återanpassas?
- Nej, liksom i alla arter finns det dåliga individer.
Den hundskräck som många känner är ett felbeteende. Hunden finns i samhället och vi måste lära oss leva med den.
Han är kritiskt till mångas beteende när de möter en hund.
- Om folk visste hur man ska bete sig mot en lös hund skulle olyckorna minska, säger han.


Gergils hundtips:

Hälsa på hunden!
- Det räcker med att säga "Hej hunden!" och låta glad och snäll. Med det signalerar du för hunden att du inte är farlig. En hund som skäller gör det antingen för att han vaktar något eller för att han är rädd. Att ignorera hunden är en dålig idé, säger Gergils.
Prata bebisspråk
- Försök inte vara macho, utan låt gärna löjlig och prata bebisspråk med hunden.
Viftar hunden på svansen är den vänligt inställd, även om den skäller.

De senaste årens larm om så kallade kamphundar i media har lett till en masshysteri, menar Gergils.
- Det är en osaklig och ogrundad inställning att betrakta vissa hundar som farliga, säger han.


se också

Sådana här tråkiga händelser är bara en liten del av all skit till följd av avel på blandraser och/eller ostabila hundar i kombination med idioter på andra sidan kopplet (eller inte koppel som det oftast är till och med). Mycket tråkigt faktiskt, men det är nog bara vänja sig vid det...  Den sista idioten är inte född ännu tyvärr..  Sedan kan jag bara tillägga i sista länken, att ta valpar på en valp.. Det är bara ett bevis på att ägaren i detta fallet var olämplig. Synd att hunden fick betala med sitt liv, men jag känner inget medlidande med ägarna som lade grunden för denna incident själva och deras hund fick betala för deras ignorans.

Polisen å andra sidan verkar ha tårgas/pepparspray samt skjutning som första och bästa och enda alternativet. Varför inte lägga ner lite resurser på att utblida poliser som ska rycka ut i dessa situationerna i hur hundar fungerar, hur man tillfångatar en hund utan att skada den (exempelvis catchpole) hur man bemöter en hund osv.. Sedan om hunden borde avlivats eller ej låter jag vara osagt men i allafall inte på detta sättet.

Tråkigt nog så kommer det nog bli en vardag med ihjälskjutna hundar som "liknar pitbulls" Tror knappast en aggressiv papillon hade blivit pepprad med bly.. Hur aggressiv den än varit.


Jawol, det var dagens irritation.. Nä nu ska jag ta mina små monster på promenix och sen hoppa i säng, imorgon blir en spännande dag.

PEACE!!

Kommentarer
Postat av: Per-Eric

Hejsan.

Vill bara skicka en hälsning ifrån oss och hoppas ni har haft en fin helg. Här uppe har det varit toppen väder, trist man ska jobba på måndag bara. men det får väll bli lite kortare dagar känner jag.

Ha en trevlig och solig vecka.

Hälsningar P-E, Catrin & Arca

2008-07-27 @ 21:21:09
Postat av: Rebekah

Bra att du skriver om detta!

Skrivit om dt på min blogg med...



Kram på dig!

2008-07-28 @ 10:59:53
URL: http://www.rebekah.se
Postat av: Sofia

Vilken bra artikel, tack för den!

Brukar försöka informera folk om att även fast Zeus oftast lever om ganska mycket (han är en väldigt pratig ung herre, hehe) så är han faktiskt alltid glad. Svansen går alltid och jag har aldrig sett honom vara agressiv mot någon alls.

Men folk har svårt att förstå när han är så stor och låter så mycket..



Började tänka på detta häromdagen då någon blandrashund hade bitit ett barn typ 10 gånger i ansiktet.

Så fort det är t.ex. rottweiler, pitbull eller liknande som har gjort såna saker så är media oerhört snabba på att skriva ut vilken ras det är som gått till attack.

Men varför får man inte ens i närheten veta vad det var för ras som bet barnet i ansiktet? "Blandrashund bet barn" låter nog farligare än t.ex. "taxblandning bet barn".....

2008-07-29 @ 21:12:30
URL: http://ungato.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0