Tänkvärt.

image17



Föreställ dig att man krymper världens befolkning till en liten by med exakt 100 invånare, med alla existerande mänskliga egenskaper i proportion. Det skulle se ut så här:
70 är icke vita
30 är vita
52 är kvinnor
48 är män
57 är asiater
21 är européer
14 är amerikaner (Nord och Syd)
8 är afrikaner
6 personer äger hela byns välstånd
30 är analfabeter
70 är icke-kristna
30 är kristna
89 är heterosexuella
11 är homosexuella
80 bor i undermåliga bostäder
50 lider av undernäring
1 är nära döden
1 ska snart födas
1 äger en dator

Om man nu tar sig en stund för att tänka över detta, kan man bara konstatera att Du och jag har det rätt bra, eller hur?!?!

Tänk oxå igenom följande:
Om Du vaknade i morse och kände Dig mer frisk än sjuk då är du mer lyckligt lottad än den millionen människor som kommer att dö denna vecka. Om Du aldrig varit utsatt för rädslan i strid, ensamheten i fångenskap, smärtan från tortyr eller känslan av svält. Då är Du mer lyckligt lottad än 500 miljoner människor i världen. Om Du kan gå till en gudstjänst utan att vara rädd för att bli förföljd, arresterad, torterad eller dödad. Då är Du mer lyckligt lottad än 2 miljarder människor i världen. Om Du har mat i kylen, kläder att bära, tak över huvudet och ett ställe att sova på. Då är Du rikare än 75% av världens befolkning. Om Du har pengar på banken, pengar i Din plånbok eller bara lite växel i Din skrivbordslåda. Då är Du en av de 8% som tillhör världens ekonomiska toppskikt. Om Du kan läsa detta meddelande, är Du dubbelt lyckligt lottad. Då har Du någon som tänker på Dig. Och dessutom är Du mer lyckligt lottad än 2 miljarder människor som inte kan läsa alls.

image27

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0