Pedigree Dogs Exposed.. nu på Söndag.

Saxat från Skk´s hemsida

BBC-film om rashundars ohälsa på SVT

På söndag (29/3) sänder SVT:s Dokument Utifrån (klockan 22:00 på kanal 2) den omtalade filmen Pedigree Dogs Exposed som producerats av engelska BBC. I filmen kallas aveln av renrasiga hundar för den största välfärdsskandalen någonsin på djursidan.
Filmen sändes i England under hösten 2008 och skildrar flera populära hundraser som sjuka och defekta. Det är en ganska skrämmande bild av hundaveln som engelska veterinärer och forskare målar upp och det är den engelska kennelklubben som får stå till svars. Filmen kommer säkert att fungera som en väckarklocka i den svenska hundaveln även om de hälsoproblem som är förknippade med rashundar knappast är någon nyhet för svenska uppfödare. Svenska Kennelklubben har sedan trettio år tillbaka arbetat förebyggande för att minska sjukdomsförekomsten bland våra raser.

Svenska Kennelklubben arbetar för att befrämja hälsan hos våra rashundar genom regelverk, utbildning och öppenhet. I stadgar, grundregler och avelspolicy betonas att sundhet och friskhet ska komma i första hand. De svenska domarna får en gedigen utbildning där mycket fokus läggs på att domarna ska premiera fysiskt och mentalt friska hundar utan exteriöra överdrifter. Öppenhet och tillgång till information är en annan viktig del av hälsoarbetet. I Svenska Kennelklubben redovisas veterinärmedicinska resultat helt öppet vilket gör att uppfödarna har mycket god information om de hundar som ska användas i aveln. Så gott som samtliga rasklubbar har upprättat rasspecisfika avelstrategier som fungerar både som information till uppfödarna och som riktlinjer för hur en god avel med fokus på hälsa ska bedrivas inom rasen. Svenska Kennelklubben har också ett nära samarbete med försäkringsbolag, veterinärer och forskare och stöder svensk hundforskning med betydande belopp för att få kunskap om de sjukdomar som drabbar våra hundar.

Filmen visar en förfärande baksida av hundaveln men fokuserar enbart på det negativa. Svenska Kennelklubben måste självklart göra allt som går för att komma till rätta med hälsoproblemen men vi får inte glömma att de allra flesta rashundar i Sverige mår bra, lever länge och är väl skötta. Rashundsavel handlar inte bara om utseende utan minst lika mycket om funktion. Att vi även i framtiden ska ha raser som är särskilt lämpade för till exempel älgjakt eller som polishund är nog de flesta överens om.Vi får heller inte glömma att det pågår mycket positiv verksamhet som är till glädje och nytta för både hunden och hundägaren. Med bra regelverk, välutbildade uppfödare och domare och öppenhet för de hälsoproblem som trots allt finns bland våra hundar ser framtiden för våra rashundar betydligt ljusare ut än den bild som ges i filmen.
Läs mer om Svenska Kennelklubbens hälsoarbete nedan

Svenska Kennelklubbens hälsoarbete
Redan 1979 införde Svenska Kennelklubben de första hälsoprogrammen för att antal raser. Hälsoprogrammen har till syfte att undersöka de ärftliga hälsoproblem som finns och ge uppfödarna ett bra underlag för avelsarbetet. I Svenska Kennelklubbens grundregler, som alla medlemmar är skyldiga att följa, står bland annat att uppfödare endast ska använda hundar som inte har allvarliga sjukdomar eller funktionsnedsättningar och att inte para hundar som kan förväntas ha ökad risk för att få sjuka valpar. I grundreglerna står också att föräldradjuren inte får paras med sin egen avkomma och att man inte får para helsyskon med varandra.

I Svenska Kennelklubben redovisas veterinärmedicinska resultat helt öppet sedan 25 år tillbaka och sedan 2007 redovisas alla resultat via webbtjänsten Avelsdata som är fri att använda för vem som helst. Avelsdata hade under 2008 en halv miljon besökare varav 20 000 unika. I Avelsdata kan uppfödarna se vilka veterinärmedicinska resultat som har registrerats för det tilltänkta avelsmaterialet i flera generationer bakåt. Det går också att göra beräkningar för att se att inte inavelsgraden blir för hög en tilltänkt parning.

Svenska Kennelklubben har ett mycket nära samarbete med det ledande försäkringsbolaget Agria vilket innebär att Svenska Kennelklubben har tillgång till statistik vad gäller sjukdomar som krävt veterinärvård. Svenska Kennelklubben har också ett nära samarbete med veterinärer och forskare och stöder svensk hundforskning, som framför allt handlar om hälsofrågor, med betydande belopp.

Så gott som samtliga rasklubbar inom Svenska Kennelklubben har sedan en tid tillbaka rasspecifika avelsstrategier där bland annat det nuvarande hälsoläget liksom framtida målsättningar formulerats. Det är ett unikt projket inom hundvärlden som syftar till att ge rasklubbarna och uppfödarna en handlingsplan för att nå de avelsmål om sunda och funktionella hundar som Svenska Kennelklubben ställt upp.

Trots att Svenska Kennelklubben har arbetat med hälsofrågorna under lång tid finns det fortfarande raser som har allvarliga hälsoproblem, bland annat på grund av exteriöra överdrifter. Svenska Kennelklubben har därför utarbetat rasspecifika domaranvisningar för 47 raser där domarna görs uppmärksamma på rastypiska överdrifter som kan ge hälsoproblem. Anvisningarna har skickats till alla svenska och nordiska domare och inbjudna utomnordiska domare får den skickad till sig i samband med inbjudan att döma.
Svenska utställningsdomare är mycket välutbildade och det innebär att Svenska Kennelklubben genom grundutbildning, vidareutbildning och domarkonferenser har goda möjligheter att uppmärksamma domarna på de hälsoproblem som finns inom raserna. De svenska domarna är också relativt få vilket förenklar informationsspridningen inom domarkåren.

Blandrashundar beskrivs ofta som friskare än renrasiga hundar men det finns i dag ingen säker statistik som kan bekräfta det. Blandrashundar är i mindre utsträckning försäkrade och veterinärundersökta varför man inte enkelt kan jämföra en renrasig hund med en blandrashund. Om en renrasig hundras enligt regelverket måste genomgå en höftledsröntgen kan ett antal hundar med till exempel dåliga höfter att hittas men det innebär ju inte att rasen i genomsnitt är sämre än blandrashundar som aldrig har undersökts.
Avelsarbetet är en långsam process och det tar många år innan arbetet ger frukt. Det är också i hög grad internationellt vilket gör att svenska uppfödare inte på egen hand kan ändra hälsoläget i en ras. Rasstandarderna gäller internationellt och standarden skrivs av det land som rasen kommer i från.Uppfödarna har många faktorer att ta hänsyn till utöver hälsoaspekterna. Hunden ska vara funktionell och ha rätt mentalitet och ha sund exteriör för att uppfödaren ska kunna vara nöjd med sitt arbete.

Från Varg till Chihuahua.


 


1960                                                                    2008


Sund avel..?Tänkvärt!

Over and out. 


Dagens skratt.


Överskrifter, vilket onödigt måste.

Jag hittade lite bilder som jag tog för någon vecka sedan på kameran. Slarvigt gjort av mig att inte lägga in dom. Men det blir inte lika mycket dator nuförtiden. Här kommer lite bilder i allafall.
 Liam och Hugo.


Hugo och Liam igen.


Detta var lite bilder från Örbyänga när jag, Hugo, Liam och Jessica var där. Jättemysigt!


Freya.


Hilda (Ymers kompis) och Liv (Freyas kompis)


Hugo på väg till Liam.
Det var lite bilder.
PEACE!!!Nu har de åkt hem. =(

I förrgår (Söndag) stack jag, Anna, Freya och Panthera till Svensk vinnare i Malmö. Upp tidigt och så iväg.. När vi rullar in i Malmö så sköljs jag av en våg av sorg. Sist jag var i Malmö var då jag hämtade Kharma. Min fina, fina, varma, underbara Kharma.
=(
Det gör fortfarande så förbannade ont varje dag så jag inte orkat skriva något om henne här. Jag tänker inte gå in på det nu heller, för det orkar jag inte.

När vi väl var framme så hände det så mycket annat så jag var tvungen att rikta mina tankar mot nutid. Hundar i alla former och färgen överallt och jag slogs av tanken att det faktiskt rätt ofta är "sådan herre, sådan hund" hehe.. Skrämmande många var lik sina hundar. I ringen som Panthera skulle ställas i ställdes Douge de bordoux och en av ägarna var själv pluffsig i ansiktet med olika "lager" med hund och högröd i ansiktet. Jag var tvungen att le inom mig.. tror inte att hon medvetet försökt efterlikna sin hund utan att det på något sjukt sätt blev så. Kanske söker man sig til hundar som motsvarar sig själv? Ja, jag vet inte men det var en hel del som såg ut som sina hundar.

Innan Panthera skulle ställas så träffade vi lite folk. Det var roligt! Denna utställningen var min andra någonsin som jag var på och jag var liiite mer samlad och medveten om vad som skedde hela tiden. Dock måste jag säga att jag har YTTERST SVÅRT att se mig själv i en utställningsring. Ju mer jag ser av "eländet" desto mer övertygad blir jag att jag inte kan identifierar mig med där "tänket".
Just med tanke på alla fanatiska mäniskor som snarare förstör hundarna än att ställa ut med lite mer avslappnad anda och ändå kunna se till hunden/rasens bästa.

Det är inget fel med att ställa ut men folk verkar ha en tenens att skena iväg i det där.

Well.. Det var mycket trevligt folk och kul att Panthera blev 2:a med mycket god kritik. Hon skötte sig exemplariskt och charmade några som var där för att få se rasen "live".
Panthera rör sig väldigt fint och avslappnat i ringen och verkar inte ett dugg intresserad av något annat än att följa Anna. Anna gör också ett jäkla bra jobb med henne och den som har en hund på foder hos Anna eller har sålt en hund till Anna kan känna sig både trygg och lyckligt lottad.

Det var i allafall kul att vara på en utställning till och få se alla olika raser och även 2 dc`s som jag inte sett förr.

I går innan de åkte hem så blev det lite mer bilder. Här kommer dom.


Panthera tyckte mycket om Freya och Hugo.. Ja, det gjorde B´Anna också men det fick vi inte med på bild ;)


Kom så ska vi pussas ;)


Ymer hade inte en suck mot Panthera när de lekte med pinnen.


Han är fin våran kille!!
När det var dax att gå hem var Ymer slut. =P

Tack Anna och Andres för en jättemysig förlängd helg!
Det var riktigt mysigt och roligt! Synd bara att det tar slut så snabbt, men vi får göra om det snart. =DLite bilder då.

Hehe.. Jag var visst lite luddig i mitt förra blogg-inlägg. Panthera är en Dogo Canario och B´Anna en Presa Canario, hundar ofcourse ;)

Vi var uten en sväng igår och släppte de lösa och vilken härlig syn, tyvärr så var det skymning så bildkvaliten kunde varit bättre eftersom att fotona blev tagna med Annas superkamera.. Dock är ju kvaliten bättre än om jag skulle fotograferat med perfekta förhållanden med min kamera då.Ymer (med vitt på nosen) och Panthera.


Full fart.


Halvsyskonen. =)
Hugo kastar en leksak.


B´Anna ska hämta den.=)


B´Anna 5 månader.


Panthera 1 år.

Snabb uppdatering igen..

Fler bilder kommer.
PEACE!!

Värmland is visiting ;)

Ja, igår kväll så kom då äntligen.. Anna, Anders, Panthera och B´Anna. Vi gick ut och mötte de på parkeringen och både Panthera och B´Anna var nog lättade över att den långa resan äntligen var slut. Vilka trevliga tjejer de är båda två.. B´Anna kom fram och hälsade på mig och när Ymer skulle fram till mig så vaktade B´Anna mig från Ymer.. hehe.

Äntligen har jag fått ett ansikte på vad som menas med "vass hund" Det är ju självklart inte en rabiat och tugglad hund som är opålitlig som många verkar tro utan jag skulle nog vilja säga att B´Anna är en vass hund. Hon är ingen hund som man kan hunsa med eller som någon kommer att kunna sätta sig på men hon är ändå en väldigt stabil, social och trevlig hund utan ett uns av opålitlighet. 5 månader är hon och hon sätter respekt i Ymer som snart är två år..
Så det är ju väldig skillnad på vass hund och vass hund.

Panthera är ju bara godheten själv.. hon är så himla mysig och svår att inte älska. Både Panthera och B´Anna tog det så försiktigt med Freya och ville bara pussa henne. Freya skrattade till och med när Panthera slickade henne på kinden. GULLIGT!!!!

Ymer blev helt till sig, "2 snygga tjejer i mitt hem" Man ser ju att han verkligen uppskattar sällskapet. =)

I skrivande stund så är Anders och Peter i Danmark och vi andra utspridda över hemmet. Nu ligger B´Anna här brevid mig och myser.. Fy fasen vad jag vill behålla både B´Anna och Panthera! Vet inte vad det är med Anna men hon verkar lyckas att förse sig med bara underbara hundar. Kanske Anna ska få hjälpa mig med nästa.

Vi har blivit så bortskämda här med fina presenter (självklart inte något nödvändigt men typiskt Anna hehe) trevligt sällskap och massa roligt snack. I går gick vi inte och lade oss förens kl 3 på natten! Haha.
Ja, vad jag skulle säga är att vi har blivit så bortskämda så vi kanske inte låter någon av de åka hem. =D

Makabert nog så har ju jag och Anna gemenskapen av att ha hund i urna också så det blev ju lite snack om dom också och om hur vi kom i kontakt med varandra jag och Anna. På ett sätt så kan vi väl tacka våra urn-hundar för den vänskap som vi har nu för det var nog de som förde oss samman.. Jag är glad för att jag har Anna. Hon har alltid varit ett stort stöd för mig.

Det har inte blivit några bilder ännu men de kommer så detta var bara en snabb uppdatering. 
PEACE!!

RSS 2.0